Sådan tørrer du en harddisk sikkert

Der er mange grunde til, at du måske ønsker at slette en harddisk sikkert. Du sælger det måske, donerer det til en ven, du er måske ved at komme dig efter malware eller virus, eller du er ved at bortskaffe computeren helt. Du ønsker ikke, at nogen af ​​dine private data kommer i de forkerte hænder, så sikker aftørring af drevet er, hvad du skal gøre.

Sådan tørrer du en harddisk sikkert

Du har flere muligheder, hvis du skal tørre en harddisk sikkert. Du kan bruge styresystemet, bruge gratis software, tage det med til din computerbutik eller fysisk ødelægge drevet. Jeg vil dække de to første muligheder, da de to andre burde være indlysende.

Slet er ikke nok

Det er ikke nok blot at slette filer eller formatere harddisken. Når du trykker på Slet eller Formater, er det eneste, dit operativsystem gør, at slette indekset, der fortæller det, hvor en bestemt fil er gemt. Dette tolkes derefter som tomt rum af OS, der kan overskrives, men de faktiske data er stadig intakte. Den forbliver intakt, indtil den er skrevet over adskillige gange.

Dette giver en åbenlys sikkerhedsrisiko. Enhver med den rigtige datagendannelsessoftware kunne købe din harddisk, gendanne disse filer og få adgang til alle de data, du troede var slettet. Dette er sket en del gange tidligere, ikke kun for hjemmebrugere, men også organisationer. Nogle af dem var meget højt profilerede organisationer!

Format er nok

Hvis du bare vil tørre en harddisk og beholder drevet i din computer eller som reserve, kan du bruge formateringsværktøjet i dit operativsystem. Så længe du ikke tillader andre at få fysisk adgang til det, er sikker sletning ikke nødvendig. Jeg vil dog stadig foreslå en sikker sletning, hvis du er ved at komme dig efter en virus eller malware, for en sikkerheds skyld.

I Windows:

  1. Vælg harddisken i Windows Stifinder, højreklik og vælg Format.
  2. Vælg NTFS som filsystemet og Hurtig formatering som tilstand, Næste, klik Start for at begynde formatet.

I Mac OS:

  1. Vælg Diskværktøj fra Programmer og hjælpeprogrammer.
  2. Vælg drevet fra venstre menu.
  3. Vælg Slet fra topmenuen.
  4. Indtast et navn, format og skema.
  5. Vælg Slet.

I begge operativsystemer vil dette gøre data fra disken utilgængelige, men vil ikke slette dem sikkert.

Brug operativsystemet til at tørre en harddisk sikkert

Den enkleste og billigste metode til sikkert at slette en harddisk er at bruge operativsystemet eller gratis software.

I Windows:

  1. Skriv 'kommandoprompt' ind i Start menu og klik Kør som administrator for at åbne et CMD-vindue som administrator.
  2. Indtast eller indsæt 'format C: /fs:ntfs /p:1' og tryk på Enter. Hvor du ser 'C', skift til det drev, du vil slette.
  3. Skriv 'Y' for at bekræfte, når du ser advarslen.

Kommandoen formaterer først drevet og opretter et NTFS-filsystem. Det vil derefter overskrive hele drevet med nuller for at forhindre gendannelse af softwaredata. Du kan tilføje endnu et pas for ekstra sikkerhed, hvis du vil, ved at ændre 'p:1' til 'p:2' eller 'p:3'. Det anbefales at lave mindst to-fire gennemløb bare for at sikre, at indholdet overskrives, hvis du sælger drevet, skal du lave mindst 4 gennemløb.

I Mac OS:

  1. Gentag processen ovenfor til trin 2.
  2. Når du navngiver drevet, skal du vælge Sikkerhedsindstillinger.
  3. Skub skyderen Sikkerhedsindstillinger til Most Secure i pop op-vinduet.
  4. Vælg OK.

Valg af sikkerhedsmulighed 4 vil sikkert slette harddisken til US Department of Defense (DOD) 5220-22 M standard. Det burde være godt nok for de fleste!

Open Source-muligheder til sikker sletning af en harddisk

Hvis du er ny til den vidunderlige verden af ​​Linux og open source-software, så er du klar til en godbid. Der er et væld af open source-muligheder til din rådighed for sikkert at slette indholdet af en HDD eller SSD.

Brug DBAN til at tørre en harddisk sikkert

DBAN, Dariks Boot And Nuke, er den mest pålidelige, sikre måde at slette en harddisk gratis på. Det er let lig med mange meget dyre datasikkerhedsprogrammer og er gratis og open source. Du bliver nødt til at downloade filen og brænde den til en DVD eller USB-drev før brug, men bortset fra det er det meget nemt at bruge.

  1. Sikkerhedskopier alle data, du ikke ønsker slettet.
  2. Download DBAN og installer det på en dvd eller et USB-drev.
  3. Afbryd alle andre harddiske, som du ikke vil slette, inklusive dit bootdrev.
  4. Start din computer fra DVD'en eller USB.
  5. Tryk på Enter på den blå DBAN-skærm for at indlæse i interaktiv tilstand.
  6. Vælg drevet fra listen i næste vindue ved at trykke på mellemrumstasten.
  7. Dobbelttjek, at du har det rigtige drev.
  8. Tryk på F10 for at starte processen.
  9. Vent på, at den sorte Pass-skærm indikerer fuldførelse.
  10. Afbryd DBAN-mediet, tilslut dine harddiske igen og genstart din computer.

DBAN er den nukleare mulighed, hvis du vil slette en harddisk sikkert, men der er intet bedre til at få arbejdet gjort!

BleachBit

BleachBit er designet til sikkert at rydde caches, slette filer, slette alt indhold på en partition eller et drev, komprimere et billede eller et drev til opbevaring og reducere størrelsen af ​​sikkerhedskopier. Denne praktiske software er tilgængelig til Windows og Linux, kommer med en simpel GUI og kan endda installeres på en live USB med dens bærbare version.

DD-kommandoen

Hvis du er bekendt med Linux eller Unix, så kender du måske allerede til den indbyggede dd-kommando. Denne kraftfulde kommando kan bruges til at konvertere, kopiere og ødelægge data. Hvis du vil genbruge drevet, kan du skrive: if=dev/nul af=dev/sda bs=4096

Ovenstående kommando vil skrive nuller til alle blokkene, en blokstørrelse på 4096, i den angivne enhed eller partition, sda i dette tilfælde. Husk at indtaste det korrekte drev eller partition, når du udfører denne kommando.

Hvis du vil sælge drevet eller bortskaffe det, kan du skrive: if=dev/urandom of=dev/sda bs=4096

Ovenstående kommando vil skrive tilfældige data til alle blokkene, en blokstørrelse på 4096, i den angivne enhed eller partition, sda i dette tilfælde. Igen, husk at indtaste det korrekte drev eller partition, når du udfører denne kommando.

Der er mange gode muligheder tilgængelige for dig til sikkert at slette indholdet på en harddisk eller et solid-state-drev. Hvis du ikke kan lide nogen af ​​disse muligheder, kan du gennemse et par flere websteder for at finde en løsning, der fungerer bedst for dig.